Enološka in kletarska oprema Tehnika Agro
Za dobro vino ni pomembna samo kvaliteta grozdja, ampak tudi postopek pridelave, ki poteka s pomočjo primerne vinogradniške in enološka opreme kot so mlin za grozdje, filter za vino, pretočna črpalka,...
Za proizvodnjo kakovostnega vina ni pomembna samo kvaliteta grozdja, ampak tudi  postopek pridelave. Da je le-ta učinkovit, pa je potrebna tudi primerna vinogradniška in enološka oprema. Med nepogrešljivo kletarsko opremo spadajo: mlin za grozdje, pecljalnik, drozgalnik, filter za vino, pretočna črpalka za črpanje vina, cevi za pretakanje ter polnilna linija za stekleničenje vina.

Mlin s pecljalnikom in drozgalnikom ter pretočna črpalka sta nepogrešljiva pripomočka v sodobni vinski kleti


Med kletarji so najbolj priljubljeni mlini, ki imajo pecljalnik in drozgalnik v isti napravi, torej ki grozdja ne zmelje v celoti, ampak ločijo peclje od jagod. Nato z drozganjem počijo grozdne jagode, tako da se ločita meso in sok od jagodne kožice.

Po končanem vrenju je čas za pretakanje in filtriranje vina, katerega  namen je odstranitev trdnih snovi iz tekočine, bistrenje in stabilnost vina. Ploščna ali naplavna filtracija je najbolj pogost način filtriranja vina, ni pa edini. 

Pred stekleničenjem vina je pomembno, da je vino že filtrirano in stabilizirano, zato morajo biti vse uporabljene naprave kot tudi polnilna linija za vino in cevi za pretakanje, sterilizirane. Za ploščno filtracijo potrebujemo nepoškodovane plošče za filtriranje vina ali slojnice, sicer filtracija vina ne bo uspešna.

Pri pretakanju iz ene posode v drugo, pri filtriranju ter stekleničenju pa je nepogrešljiva dobra črpalka za črpanje vina. Pri večjih količinah je najbolj primerna uporaba električne pretočne črpalke. Nekateri filtri imajo pretočno črpalko že ugrajeno. Najboljša rešitev je samosesalna črpalka z Bypass ventilom, ki omogoča nadzor pretoka tekočine. Za hobi kletarje z manjšimi količinami vina  pa je primeren tudi cenovno ugodnejši tip s priklopom na vrtalni stroj. Tudi “pumpa za pretok vina” mora biti sterilizirana pred uporabo, zato so bolj primerne črpalke iz inoxa. Črpalka pa je primerna za pretakanje drugih tekočin kot sta vino, kis, sok, pivo, olje.
Fotografija Markus Spiske vir Pixabay