škropilnica in pršilnik za škropljenje sadnega drevja in vrta
Škropljenje sadnega drevja in vrta je nujno premagovanje bolezni in škodljivcev. Pomembno je, da imamo primeren škropilnik in da škropimo ob pravem času ter da uporabljamo primerno zaščito.
Škropljenje sadnega drevja in trt je potrebno opravilo za premagovanje bolezni in škodljivcev v sadovnjaku. S pravilnim ukrepanjem in primerno opremo za škropljenje, lahko zmanjšamo negativne učinke in pridelamo lepo sadje in ohranimo zdrava drevesa. Škropljenje češenj, breskev, sliv in drugega sadnega drevja je potrebno skrbno preučiti; izbrati pravi čas in pravo škropivo, ki je lahko priporočeno fitofarmacevtsko sredstvo ali naravno bio škropivo. Pomembno je, da škropiva pripravimo na podlagi navodil in da se pri tem primerno zaščitimo.


Sadjarska škropilnica se lahko uporabi tudi za škropljenje na vrtu 


Sadno drevje pa ni edino, ki potrebuje škropljenje. Tudi vrtne rastline kot so paradižniki, paprike in druge plodovke  potrebujejo zaščito pred škodljivci, plesnijo in raznimi boleznimi, sploh, ko je vreme zelo deževno.

Za manjše posege v vrtovih in sadovnjakih lahko uporabimo ročni škropilnik ali tlačni pršilnik. Ko izbiramo ročni škropilnik se moramo prepričati ali je primeren tudi za škropljenje z agresivnimi sredstvi ali samo za blaga škropiva in da ima primerna tesnila, nastavljivo šobo, manometer in omogoča odmero tekočin. 

Bakrene škropilnica je bila včasih nepogrešljivo orodje na vsaki kmetiji, danes pa so bolj popularne plastične škropilnice, s posodo trdega PVC materiala, ki je odporen na UV žarke.

Ročna škropilnica je primerna za hitre ukrepe, saj je prostornina med 2 in 6 litri. Nahrbtna škropilnica ima večjo prostornino, do 16 l. Tudi pri nahrbtnem škropilniku je pomembno, da je posoda tesna v vseh položajih in da omogoča mešanje različnih škropiv in veliko kompresijsko komoro za dolgotrajno in enakomerno škropljenje

Za večje površine je bolj primerna motorna škropilnica


Za bolj enakomerno škropljenje vinograda in sadovnjaka je primerna bencinska škropilnica. Nahrbtne motorne škropilnice imajo navadno dvotaktni motor z različnimi prostorninami. 

Sadjarska škropilnica za herbicide in druge tekočine je primerna za škropljenje, breskev, češnje, vinske trte in drugega sadnega drevja na večjih površinah. Električna škropilnica ali električna črpalka za škropljenje fitofarmacevtskih sredstev omogoča regulacijo tlaka in pretoka tekočine.