škarje za obrezovanje Tehnika Agro
Škarje za obrezovanje, sadjarska žagica, klešče in cepilni nož morajo biti iz kvalitetnih materialov, predvsna pa morajo služiti svojemu namenu.
Vsak lastnik vrta, sadovnjaka ali vinograda potrebuje vsaj en dober par škarij za obrezovanje sadnega drevja, trt ali grmovja. Škarje za obrezovanje morajo biti lahke, udobne in  kvalitetne, predvsna pa morajo služiti svojemu namenu.

Pri obrezovanju nizkih dreves, grmovja in okrasnih rastlin lahko uporabimo večnamenske škarje. Pri višjih drevesih ali visokih grmovnicah pa si lahko pomagamo z dolgimi ali s podaljšanimi škarjami za veje s teleskopskim oz nastavljivim ročajem.

Rezila z naklonom ali križne škarje se uporabljajo za zeleni les in za čiste reze zelo blizu debla. Sadjarske škarje, ki imajo en sam rezalni nož z nakovalom, pa so primerne za trde ali suhe veje. Za obrezovanje debelejših in suhih vej pa je najbolje uporabiti vrtne klešče ali sadjarsko žagico.
Za striženje žive meje pa so najbolj učinkovite škarje z dolgim rezilom

Profesionalni vinogradniki in sadjarji pogosto uporabljajo baterijske ali električne škarje za obrezovanje trte, oljk in drugega sadnega drevja, saj te omogočajo obrezovanje večjih površin brez pretiranega napora.

Ko cepimo sadno drevje pa potrebujemo cepilne škarje ali cepilni nož, ki je lahko raven ali ukrivljen. Uporaben je tudi pri pri odpravi ran pri grobo odrezanih vejah.

Izberite škarje in žage, ki omogočajo menjavo rezil 


Dobre škarje in žage kot so Felco ali Ars Corporation, poleg tega, da so ergonomske in dobro režejo, omogočajo tudi menjavo rezil, rezilnih listov in drugih delov koz so vzmeti, osi, itd.. 

Vse kakovostne škarje imajo tudi zatič, dobro pa je imeti tudi etui, ki jih obvaruje ob hrambi.  Vzdržujemo pa jih tako, da jih pogosto brusimo z brusnim kamnom, pošpricamo z namenskim pršilom ali dodamo olje na zglobe ter vzmet. Trsno ali drevesno žago pa vzdržujemo tako, da rezilo po uporabi očistimo in z oljimo zložljivi mehanizem.