škarje za obrezovanje Tehnika Agro
Škarje za obrezovanje, sadjarska žagica, klešče in cepilni nož morajo biti iz kvalitetnih materialov, predvsem pa morajo služiti svojemu namenu.
Vsak lastnik vrta, sadovnjaka ali vinograda potrebuje vsaj en dober par škarij za obrezovanje sadnega drevja, trt ali grmovja. Škarje za obrezovanje morajo biti lahke, udobne in  kvalitetne, predvsem pa morajo služiti svojemu namenu.

Pri obrezovanju nizkih dreves, grmovja in okrasnih rastlin lahko uporabimo večnamenske škarje. Pri višjih drevesih ali visokih grmovnicah pa nam bodo delo olajšale škarje s podaljšanimi ročaji ali škarje za veje s teleskopskim oziroma nastavljivim ročajem.

Rezila z naklonom ali križne škarje se uporabljajo za zeleni les in za čiste reze zelo blizu debla. Sadjarske škarje, ki imajo en sam rezalni nož z nakovalom,  so primerne za trde ali suhe veje, za obrezovanje debelejših in suhih vej pa je najbolje uporabiti vrtne klešče ali sadjarsko žagico.
Za striženje žive meje so najbolj učinkovite škarje z dolgim rezilom.

Profesionalni vinogradniki in sadjarji pogosto uporabljajo baterijske ali električne škarje za obrezovanje trte, oljk in drugega sadnega drevja, saj te omogočajo obrezovanje večjih površin brez pretiranega napora.

Ko cepimo sadno drevje, potrebujemo cepilne škarje ali cepilni nož, ki je lahko raven ali ukrivljen. Cepilni nož je uporaben tudi pri sanaciji ran ob grobo odrezanih vejah.

Izberite škarje in žage, ki omogočajo menjavo rezil 


Dobre škarje in žage kot so Felco ali Ars Corporation, poleg tega, da so ergonomske in dobro režejo, omogočajo tudi menjavo rezil, rezilnih listov in drugih delov kot so vzmeti, vijaki, osi, itd.. 

Vse kakovostne škarje imajo zatič, priročno pa je imeti tudi etui, ki škarje obvaruje ob hrambi.  Vzdržujemo jih tako, da jih po potrebi brusimo z ustreznim brusnim kamnom, pošpricamo z namenskim pršilom ali dodamo olje na zglobe ter vzmet. Trsno ali drevesno žago vzdržujemo tako, da rezilo po uporabi očistimo in naoljimo zložljivi mehanizem.