Škarje za živo mejo Tehnika Agro
Katere škarje za striženje žive meje so prave za vas je predvsem odvisno od tega ali je vaša živa meja visoka ali nizka in ali je površina grmovja zelo velika in razpršena po parceli in kako želite oblikovati grmovnice.

Za urejanje žive meje in grmovja so vsekakor potrebne vrtnarske škarje. 

Večina uporabnikov že ima ročne škarje za striženje žive meje, v zadnjih letih pa so popularni tudi električni, akumulatorski in motorni obrezovalniki grmovja. Katere so prave za vas je predvsem odvisno od tega ali je vaša živa meja visoka ali nizka in ali je površina grmovja zelo velika in razpršena po parceli in kako jo želite oblikovati. 

Za natančno oblikovanje žive meje so najprimernejše vrtnarske škarje. 


Ročne škarje so primerne za nego vseh vrst žive meje, naj si bo to smreka, gaber, fotinija, lovorikovec, ali mešana živa meja, vendar so bolj učinkovite pri natančnejših opravilih. Izbirate lahko med modeli s teleskopskimi ročaji, da dosežete višje veje ali ergonomskimi ročaji ter med različno dolgimi navadnimi in nazobčanimi rezili za debelejše veje. 

Električni ali motorni rezalniki grmovja nam olajšajo delo na dolgih predelih. 


Za rezanje večjih površin so učinkoviti električni obrezovalniki, ki so lahko dvostranski za oblikovanje, enostranski za striženje ravnih delov in višinski za rezanje visoke žive meje,  brez potrebe po uporabi lestve. Če vas ovira električni kabel izberite akumulatorski obrezovalnik ali pa motorne škarje. Rezanje z bencinskimi škarjami je lahko nekoliko bolj hrupno in ima višji nivo tresljajev, vendar omogoča precejšnjo mero avtonomije. Pri vseh tipih pa lahko izbirate različne dolžine rezil ter zmogljivosti naprave.

Večnamensko vrtno orodje služi tudi za obrezovanju žive meje in trave. 


Zelo popularne so multifunkcijske kose, ki imajo priključek škarje za živo mejo. Izbirate lahko med različnimi dolžinami rezalnika z dvojnim nožem. Kot pa lahko nastavite do 90 stopinj. Motorna kosilnica ima že sama po sebi dolgo os, s podaljškom pa lahko dosežete tudi najvišje predele vaše žive meje.


Fotografija Ron Porter vir Pixabay