Kako izbrati snežno frezo
Pri nakupu snežne freze imejte v mislih več dejavnikov; moč, zagon motorja, kolesa ali gosenice.
Kako izbrati pravo snežno frezo

Zima. Beseda, ki prikliče celo paleto občutkov. Prijetnih, ko se nam v spominu vrtijo slike počitnic, vijuganja po zasneženih strminah, prazničnih lučk in prasketanja ognja v kaminu. Pa tistih manj prijetnih: prehladov, položnic za ogrevanje, padcev na poledenelih poteh… In kidanja snega, ure in ure vihtenja težke lopate, da bi vsaj za silo očistili pločnike in dovozne poti. Kaj pa, če bi si ves ta napor olajšali z nakupom zanesljivega pomočnika: snežne freze? Dovolite, da vam pomagamo pri izbiri prave!

Ko se boste odločali za nakup, imejte v mislih več dejavnikov:

1. Moč snežne freze


Pred nakupom najprej razmislite, kako velika je površina, ki jo boste čistili. Parkirišča, večje dovozne poti in steze seveda zahtevajo močnejši stroj kot manjša dvorišča. Upoštevajte tudi količino snega, ki običajno zapade v vaši regiji.Večjo površino, prekrito z mokrim snegom, boste hitreje očistili s frezo z močnim motorjem in večjo delovno širino, pri manjših površinah in suhem snegu bo zadoščala freza, ki ima manjši motor in manjšo širino čiščenja.

V vsakem primeru pa boste morali moč in hitrost delovanja snežne freze sproti prilagajati trenutnim razmeram – količini in strukturi snega ter lastnostim terena.

2. Ena stopnja ali dve stopnji?


Obstajata dve vrsti snežnih frez: enostopenjske in dvostopenjske.

  • Enostopenjske snežne freze so opremljene s spiralo, ki hkrati zajema in izmetava sneg neposredno skozi cev. Primerne so za čiščenje majhnih in ravnih površin s suhim snegom – pršičem.
  • Dvostopenjske snežne freze imajo poleg zbiralnega polža, ki sneg zajema, še izmetni ventilator, ki zajeti sneg potiska v izmetno cev. Za večje površine ter globok, težek in kompakten sneg so te ustreznejše.

3. Zagon motorja

  • Ročni zagon s potegom je primeren za stroje manjše moči (do 8 KM)
  • Električni zagon je priporočljiv za močnejše stroje ter za telesno šibkejše uporabnike, zahteva pa bližino električne vtičnice.

4. Kolesa ali gosenice?


Snežna freza z gosenicami je zaradi boljšega oprijema primernejša za čiščenje površin z večjim naklonom in površin z neravno podlago (makadamske poti). Upravljanje z njimi je nekoliko lažje, zato so morda boljša izbira za telesno šibkejše uporabnike.

Na poledenelih površinah se najbolje obnesejo freze s kolesi in dodatnimi snežnimi verigami.

Upamo, da smo vam vsaj malo olajšali izbiro. Ne glede na to, za kakšno snežno frezo se boste odločili, pa vas prosimo, da si pred samim zagonom in uporabo snežne freze zelo pozorno preberete navodila proizvajalca in jih dosledno upoštevate. V primeru dvoma poiščite pomoč pri pooblaščenem serviserju, ki vam bo znal strokovno svetovati, kako vaš novi stroj ustrezno pripraviti, uporabljati in vzdrževati. Le tako se boste izognili nepotrebnim okvaram in poškodbam stroja ter stroškom in slabi volji, ki jo le-te prinašajo.