favorit
Vrtnih traktorjev je malo morje, vendar kako vedeti kateri vam ustreza? izvedite kako izbrati pravi vrtni traktor za vas.
Izbira pravega vrtnega traktorja/kosilnice, je lahko kar zahtevno opravilo, zato smo napisali ta članek, da vam lahko pomagamo pri izbiri pravega vrtnega traktorja/kosilnice za vas!

UGOTOVITE KAJ POTREBUJETE

Pri izbiri prave kosilnice za vas gre v resnici le  za uskladitev vaših želj/potreb z razpoložljivimi ponudbami. Uzamite si malo časa in premislite kaj potrebujete, saj sami najbolje veste kakšne rezultate želite od vašega vrtnega traktorja/kosilnice. V obravnavo si vzemite količino rabe oziroma velikost površine, ki jo načrtujete kositi, saj je to en najpomembnejših faktorjev pri izbiri pravega vrtnega traktorja. Prav tako pomislite na sam teren  površine, ki jo nameravate kositi, če ima ta veliko nepremakljivih/stalnih ovir se vam splača tip kosilnice, ki omogoča obračanje na mestu ("Zero turn" mowers), saj bo delo veliko lažje kot z uporabo standardnega vrtnega traktorja. Prav tako pa razmislite tudi o drugih lastnosti kot so tip menjalnika, moči motorja, prilagodljivosti višine reza, vzmetenje vrtnega traktorja, material/kvaliteta kosišča in izdelave ter ostalih specifičnih lastnostih, ki jih želite/potrebujete.

IZBIRA VRTNEGA TRAKTORJA Z PRIMERNO VELIKOSTJO KOSIŠČA

Velikosti kosišča se pri raznih  vrtnih traktorjih precej razlikujejo, najdemo jih v velikostih od 70 cm vse do 160+ cm. Morda že veste točno kakšne kosišče iščete, če pa  še  niste prepričani smo vam pripravili nekaj priporočil glede izbire:

Za trate v velikosti do 0,5 hektarja vam priporočamo kosišče v velikosti od 76 cm do 105 cm,
za trate v velikosti od 0,5 hektarja do 1 hektarja vam priporočamo kosišče v velikosti od 105 cm do 125 cm,
za trate v velikosti od 1 hektarja do 1.3 hektarja vam priporočamo kosišče v velikosti od 125 cm do 140 cm, 
za trate v velikosti od 1,3 hektarja do 2 hektarja vam  priporočamo kosišče v velikosti od 140 cm do 155 cm,
za trate večje od 2 hektarjev pa vam priporočamo kosišče večje od 155cm.

IZBIRA TIPA VRTNEGA TRAKTORJA GLEDE NA TEREN

VRTNI TRAKTORJI ZERO TURN (ZTR-Zero turn radius)

Vam nudijo veliko prednosti kot so :
Lažje manevriranje - na terenu z veliko nepremakljivimi ovirami se ZTR kosilnice obnesejo bolje saj je manevriranje hitreje lažje. ZTR vrtni traktoriji lahko v hipu preklopijo iz premika  naprej na premikanje vzvratno.
Hitrost košnje - ZTR vrtni traktorji so za kar 50 % hitrejši v košnji trave kot tradicionalni traktorji, zato je pri uporabi ZTR vrtnih traktorjev vaša hitrost košnje izboljšana. Povprečen traktor kosi s hitrostjo približno 3-4 mph, povprečen ZTR pa s hitrostjo 5-8 mph.
Košnja bližje oviram- zaradi lažjega manevriranja ter ostrejšega in enostavnejšega obračanja  lahko kosimo bližje raznim oviram (drevesom, lučem...), kar pa pomeni, da po opravljeni košnji z vrtnim traktorjem ZTR ni potrebno vzeti motorne kose in delati popravke okoli omenjenih ovir
Večja ponudba - vrtni traktorji obstajajo z kosišči in specifikacijami za vse možne velikosti trat ter vaših potreb.
Lepše pokošene trate - če želite imeti trato pokošeno tako lepo kot so pokošena nogometna igrišča ter parki je  ZTR prava izbira za vas.

Če se vam zdi, da je ZTR vrtni traktor primeren za vas, vam ponujamo široko ponudbo vrtnih traktorjev SZT Simplicity Zero Turn.

KLASIČNI VRTNI TRAKTORJI

Klasični vrtni traktorji so v primerjavi z ZTR vrtnimi traktorji pogosto sicer počasnejši , vendar so zato ugodnejši in priporočljivi vsem, ki na svoji trati nimajo pogostih nepremakljivih ovir.
Klasični vrtni traktorji so tudi bolj priporočljivi na neravnem terenu z strminami z katerimi bi lahko ZTR vrtni traktor imel težave.

če se vam zdijo, klasični vrtni traktorji primernejši si oglejte našo ponudbo vrtnih traktorjev SLT Simplicity.

IZBIRA GLEDA NA IZMET

Stranski izmet ali izmet zadaj?
Za mnogo ljudi je stranski izmet popolnoma v redu izbira in ker je bil v preteklosti implementiran na večino kosilnic, večina preprosto uporabi to metodo- saj jo je vajena. Prednost stranskega izmeta je, da košnja visoke trave ni problem. Uporaba stranskega izpusta je najhitrejša metoda za uporabo. Košnja visoke ali mokre trave je najlažja  s stranskim izmetom.
Prednosti vrtnih traktorjev z izmetom zadaj je, da ni potrebno tako natančno načrtovati poti košnje glede na izmet, kot je to potrebno pri vrtnih traktorjih z stranskim izmetom. Zadnji izmet tudi zmanjša možnosti, da bi  pokošen kamen/les bil izvržen z visoko hitrostjo in predstavljal nepotrebno nevarnost/povzročil ne želeno škodo.
Pri izbiri vrtnega traktorja simplicity lahko pa tudi z dodatno opremo menjate med želim izmetom, kar vam lahko prihrani veliko stroškov ,če se glede želenega izmeta premislite. Seveda pa sta vam na voljo tudi možnosti izbire uporabe koša ali mulčer nastavka.

ALI POTREBUJETE KAKŠNE DODATKE?

Vrtni traktorji z ustreznimi priključki vam nudijo pomoč tudi pri številnih drugih opravilih v okolici in ne le pri košnji zelenice. Od pomladanske setve, raztresanja gnojila, prevažanja pridelkov, materiala, opreme vse do odmetavanja senga z snežno frezo pozimi.